I helgen spelar sjumannalandslaget ett historiskt VM-kval.
-Känslan i laget är väldigt positiv, säger lagkaptenen Victoria Petersson.

Historiskt VM-kval för sjumannalandslaget. Foto: Svenska Rugbyförbundet

Sjumannadamerna knep tidigare under sommaren en plats till högsta europeiska sjumannaserien Championship. Detta efter en fjärdeplats totalt i Trophydivisionen. Det innebar även en plats till VM-kvalet, som spelas nu i helgen i Bukarest.

Rugbybloggen.com fick ett snack med Victoria Petersson inför vad som komma skall.

”Tuffa matcher framför oss”

-Känslan i laget är väldigt positiv. Vi ser det här som en turnering där vi igen får möta väldigt bra motstånd. Målet i år var att gå upp till Championship, och att få spela VM-kvalet är en stor bonus. Det är tuffa matcher vi har framför oss, säger Victoria Petersson.

Tuffa minst sagt, då första matchen på lördagen spelas mot Spanien, femma i Championship i år. Därefter väntar match mot Polen, som vann Championship. Även Portugal finns i Sveriges grupp, som de svenska damerna bekantat sig väl med under årets säsong i Trophy.

”Bättre varje match”

-Vi spelade mot Portugal fyra gånger under EM. Vi spelade bättre varje match och utvecklade vår spelidé och fysiska spel. Vi hoppas kunna fortsätta med det och ta hem en vinst där, säger Victoria Petersson som ändå låter hoppfull om en kvartsfinalplats.

Lite speciellt är att det är fyra lag som ska gå vidare till VM i Kapstaden, som spelas i början av september. Det innebär att turneringen helt enkelt avslutas med kvartsfinalerna. För att nå dit krävs minst en seger för Sverige.

Hur stort är det här för svensk rugby?

-VM-kval har inte jag varit med om att svenska sjumannadamerna har spelat innan. Senast vi gick upp till Championship var 2016, så det har vi jobbat för nu under fem års tid. Bara det är en stor framgång, men att sen också få en plats till ett VM-kval är så himla roligt. Laget har jobbat riktigt hårt, och att få den belöningen betyder väldigt mycket, säger Victoria Petersson.

Sverige tillhör pool C. I pool A spelar Irland, Tjeckien, Tyskland och Wales. I pool B spelar England, Belgien, Italien och Rumänien. Hur det går för det svenska sjumannalandslaget kan du följa via stream på Rugbyeurope.TV eller via Svenska Rugbyförbundets Facebooksida.

Sverige spelar klockan 09:22 på lördag morgon mot Spanien, sen klockan 16:00 mot Polen.

/ Dam 7s, Svensk rugby

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.