Mycket rugby har spelats sen senaste uppdateringen på Rugbybloggen.com. Här kommer en uppdatering om sjumanna-SM och helgens SuperAllsvenskan.

Efterlängtat SM-guld för Vänersborgs Rugbyklubb. Foto: Lasse Jansson

Vi börjar med förra helgen i Linköping. Ett fantastiskt event från Linköpings Rugbyklubb som efter månader av planering fått till en superanläggning precis intill Saab Arena. Det är även en mycket mer central plats för klubben att husera, vilket förhoppningsvis gör att rugbyn växer i staden.

På herrsidan visste vi sen innan att Exiles och Enköping skulle bli starka hot, och det var just fjolårsfinalisterna som skulle göra upp om titeln igen, denna gång till Exiles favör.

På damsidan var det lite mer öppet (åtminstone för mig), och många av landslagsspelarna spelade antingen ytterst lite eller inte alls. Förståeligt med tanke på kommande VM-kval om bara drygt en vecka. Jag tycker mig se en snabbare rugby även här, vilket förstås är oerhört roligt.

Från domarsidan fick Julian Bevan ihop en bra mix av domare som skötte turneringen galant. Kul också med Mary Pringle från Skottland på mitten i herrfinalen som hade full koll på läget. Jag vet att Julian jobbade tätt med analyser under helgen, och gör ett jättejobb med att utveckla den lilla domarbas som finns. Annan rolig grej är att Nils Boyer denna helg är i Riga för internationellt uppdrag när P18 7’s ska avgöras.

För att vara petig hade jag gärna sett samma nivå på gula kort. Jag har inget emot att det delas ut, däremot behöver nivån mellan domarna vara samma när det kommer till farligt spel, alltså situationerna när de oftast delas ut. Det gäller inte heller bara sjumanna ska tilläggas.

Angående spelschemat

Sen får jag väl kasta mig in lite i det negativa också. Många har redan diskuterat spelschemat i olika forum, och jag kan hålla med om att det inte blev helt optimalt. Dock är det flera anledningar som ligger bakom. Det ena är antalet lag som deltog i slutspelet, där det med fler lag helt enkelt blev fler matcher. Med uteblivna kval på herrsidan blev det till slut nio lag och ett (får jag säga helt meningslöst?) ärende hos RIN blev damturneringens schema ändrat med kort varsel.

Det har också diskuterats om det inte skulle varit bättre med två spelplaner. Och det korta svaret på den frågan är väl helt klart ja. Men lägg då till att Linköpings Rugbyklubb runt mars månad behövde krita på avtal med Linköpings kommun om spelplan, för att få den i bra skick. I det läget visste ingen alltså hur många lag som skulle delta, och inga kval var ju alltså planerade på herrsidan. Måtten på uppvärmningsytan är inte i linje med standardmått för rugby heller, så att bara ”smälla upp en plan” till är inte helt enkelt.

Sen angående om det är värt att anpassa ett spelschema utefter SVT, så är det korta svaret på den frågan också ja. Tidigare har cirka 1 100 – 1 500 personer sett finalspelet från sjumannarugbyn. I år var siffran betydligt högre, strax över 6 200. Väldigt positivt sett ur marknadsföringsperspektiv.

Däremot, att det var spelschemat som låg bakom att Pingvin inte tog sig vidare till final på damsidan tycker jag är nonsens. Kortare vila och en match mer absolut, dock mot lättare motstånd än Vänersborg. I semifinalen lyckades Vänersborg göra det som inget av lagen i grupp B lyckades med, nämligen att anfalla och göra poäng. I min värld är det alltså Vänersborgs skicklighet, som jag inte tycker ska snackas bort med bortförklaringar om spelschemat. De vann även finalen rättvist efter taktiskt skickligt spel, och två superprestationer från Maja Meuller och Sandra Irvefjord.

Sen är det helt otroligt att vi har en generalsekreterare på förbundet som gick ut i ett rugbyforum på Facebook och kastade skit till höger och vänster. Ta gemensamt ansvar mellan förbund och arrangörsklubb för att titta på åtgärder tillsammans? Näe, tror inte det. Respekt och gemenskap inom svensk rugby? Som fan heller.

Nog om 7s.

Omstart i femtonmanna

Två matcher i SuperAllsvenskans omgång fyra är till ända efter att Troján inte orkade hålla emot Pingvin på bortaplan. Trots ledning 14-15 i paus, vann ändå Pingvin komfortabelt med 47-20. Troján jobbar fortfarande efter sin första seger, och med många spelare borta denna match blev det helt enkelt en för svår uppgift att genomföra.

I Stockholm lyckades Enköping besegra Exiles med 24-14, i Stockholmslagets första hemmamatch för säsongen. Viktigt för att få spänning i tabellen inför fortsättningen av serien som nu tar lite välbehövlig paus. Jag har själv inte lyckats se matchen ännu på grund av tekniska problem, men vet att Exiles jobbar på det.

I damernas allsvenskan besegrade Skåne Vänersborg med 48-5, Hammarby slog Karlstad/Södertälje med 0-54 och Enköping förlorade hemma mot Göteborg med 12-22. Skåne leder därmed serien med tre raka segrar av tre möjliga, med 174-17 i poängskillnad. Frågan är hur långt bort vi är från en utvecklingsserie respektive elitserie på damsidan. Det vore kul för framtiden med jämnare matcher.

Det gäller inte bara damrugbyn, utan jämna matcher vill vi väl ändå ha jämt? Eftersom vi är en liten sport kräver det kanske en spelform i en stege mellan klubb-, region- och landslagsspel. Då kan inte farmaravtal bli ett hinder. Men det får vi nog ta i ett blogginlägg framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.