Mycket är på gång för sjumannalandslaget på damsidan. Här kommer ett par tankar inför att deras tävlingssäsong drar igång nu till helgen i Nordic Cup.

Sara Jacobsson i Malmödressen, numer i franska Montpellier. Foto: Peter Lindblad

Nordic cup är ett nytt koncept, och kommer att spelas i Köpenhamn i helgen. Sverige kommer möta Finland, Norge och Danmark i dubbelmöten. En bra förberedande turnering inför vad som komma skall i Trophy Series, som också alla fyra nationer ingår i.

Truppen som Svenska Rugbyförbundet presenterade på sin Facebooksida under gårdagen ser ganska stark ut. Flera namn känner vi igen sedan tidigare och jag tycker att Claire Cruikshank hittat en bra balans mellan fart, power och spelskicklighet till sin första turnering i rollen som förbundskapten för det svenska sjumannalandslaget på damsidan.

Däremot saknar jag ett namn – Sara Jacobsson. Skånetjejen har tidigare varit med i sjumannalandslaget, men har inte blivit uttagen de senaste åren.

I femtonmanna var hon med senast i landskampen mot Schweiz, och på klubblagsnivå tränar och spelar hon för franska Montpellier både i Elité1 och Federalé1. Alltså pratar vi om en spelare som befinner sig på hög nivå ute i Europa, och som jag tror skulle kunna bidra positivt till svenska sjumannalandslaget.

Jag ställde faktiskt frågan till henne om det är så att hon själv valt att fokusera på femtonmanna nu.

-Att vara en del av sjumannalandslaget är något man måste jobba för och förtjäna. Jag respekterar tränarnas val, säger Sara Jacobsson, som även spelar 7-manna med Esprit sud, ett tourlag som spelar turneringar som till exempel Dubai 7s med spelare från södra Frankrike.

Jag tycker att det blir konstigt att frågan åtminstone inte har ställts, för visst skulle hon kunna bidra med både fart och finess. Spelmässigt är hon inte heller blyg för att gå i små luckor och fortsätta gå för försök trots motståndare hängandes efter sig.

Med det sagt ska vi inte ta något ifrån de som blivit uttagna, för det är ett starkt lag Sverige har. Det ska bli intressant att se om Sverige kan lyckas hela vägen i sommar, för så pass bra tycker jag att Sverige är på damsidan.

Text: Alexander Palombo

/ Dam 7s, Svensk rugby

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.