I helgen avgörs sjumanna-SM på Stångebrofältet i Linköping. På herrsidan kan Enköping försvara sitt SM-guld från ifjol, men på damsidan ser det, tja, annorlunda ut.

Vi börjar i positiva toner. Linköpings Rugbyklubb har gjort ett superfint jobb inför SM-slutspelet, och du som följt Facebooksidan för Sweden Rugby 7s Series har kanske sett uppdateringarna på arenan. Ett stenkast från Stångån och Saab Arena kommer kampen om SM-medaljerna avgöras. Linköpings Rugbyklubbs ordförande, Michael Rowley, sa såhär om arrangemanget i ett pressmeddelande:

SE SM-SLUTSPELET VIA PAY PER VIEW PÅ STAYLIVE HÄR!

”En fin rugbyhelg”

-Förberedelserna de senaste månaderna har varit fantastiska. Vår projektkonsult Janne Söderqvist har varit ovärderlig med sin erfarenhet från tidigare SM-veckan i Norrköping. Alla inblandade har arbetat hårt, så jag hoppas att deltagarna njuter av en fin rugbyhelg med bra väder och att de har kul under resans gång.

Kort om herrarna

På herrsidan ser jag med spänning fram emot täta bataljer och en riktigt fartfylld rugby. Flera landslagsspelare finns på plats i sina klubblag och jag vill inte ens ge mig in på ett tips på vilka som kommer ta hem det. Det får framtiden avgöra istället. Däremot är ju fjolårets vinnare Enköping en stark kandidat.

Kort om damerna

På damsidan har landslagstjejerna för bara drygt två veckor sedan säkrat avancemang upp till Rugby Europe Championship 7’s. En superprestation för svensk rugby när de nu får slåss om titlar i finrummet på europeisk mark. Och inte nog med det. Vem mer än jag själv längtar till att få se tjejerna spela VM-kval senare i juli?

Inte heller här vill jag sticka ut hakan med ett tips på vilka som kommer ta hem guldmedaljen i SM. Däremot kan jag säga att det ska bli riktigt kul att se Minonna Nunstedt i action. En tuff spelare som springer med kraft i luckorna, och som nu kommer från en fin landslagssäsong såhär långt.

Troján/Kalmar Södra missar slutspelet

Dock kommer inte alla hemmahörande i svenska klubbar att vara med, till exempel lagkaptenen Victoria Petersson. Som många av er läsare vet har jag ett stort Trojánhjärta dels för att jag är från Norrköping, men det är också klubben jag spelat med under alla mina aktiva år.

Men det är inte bara därför som beslutet att diska Troján/Kalmar Södra känns oerhört märkligt. För att göra en lång historia kort, är det enligt säkra källor till Rugbybloggen.com farmaravtalsfrågan som ligger till grund för beslutet, där förbundet och Troján/Kalmar Södra är oense i tolkningen av regelverket. Alltså tävlingsbestämmelserna kontra serieföreskifterna, som efter en snabbkoll på förbundets webbplats inte riktigt talar samma språk.

Den nyfikne kan under punkt 2.3 i Serieföreskrifterna samt punkt 2.3.2 i Tävlingsbestämmelserna läsa mer om detta.

Så visst ska det bli tråkigt att inte få se dem på plats i Linköping, men visst kommer det spelas härlig rugby ändå.

Du som inte har vägarna förbi Linköping kan streama alla matcher utom finalerna (som sänds på SVT) via pay per view på Staylive. Kostnaden är 99 kronor för hela helgen.

/ Svensk rugby, Sweden 7s

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.